369

En kuvvetli delîlleri, İncîllerin en şübheli ve en karışığı olan, Yuhannâ İncîli ile, diğer İncîllerin teferruâtındaki birkaç mübhem sözden ibâretdir. Meselâ:

Yuhannâ İncîlinin sekizinci bâbının yirmiüçüncü âyetindeki,Îsâ aleyhisselâmın, (Siz bu dünyâdansınız. Ben bu dünyâdan değilim) demesinden, ülûhiyyet ma’nâsı çıkarmakdadırlar. Ülûhiyyeti, Îsâ aleyhisselâma yakışdırabilmek için de, gökden indi ve tecessüm etdi, ya’nî cism peydâ etdi, şeklinde îzâh etmekdedirler. Hâlbuki, bu âyetin ma’nâsı, (Siz dünyâ ilişkileri, münâsebetleri ile mukayyedsiniz, ben değilim) demekdir. Bu sözden ilahlık ma’nâsı çıkarılamaz. Ayrıca, İncîllerde, bu âyeti nakz eden, âyetler vardır.

Yuhannâ İncîlinin onbeşinci bâbının ondokuzuncu âyetinde, (Sizler bu dünyâdan değilsiniz. Ancak ben sizi dünyâdan seçdim), onyedinci bâbının onaltıncı ve onsekizinci âyetlerinde, (Ben dünyâdan olmadığım gibi, onlar da dünyâdan değildirler. Sen beni dünyâya gönderdiğin gibi, ben de onları dünyâya gönderdim) denilmişdir ki, hıristiyanların Îsâ aleyhisselâmın ilah olduğunu isbât için delîl getirdikleri Yuhannânın sekizinci bâbındaki, (Ben bu dünyâdan değilim) sözünün aksidir.

Bu âyetlerde, Îsâ aleyhisselâm, kendisi ile talebelerini eşit tutmuşdur. (Siz bu dünyâdansınız) ta’bîri de, dünyâyı isteyerek, ona meyl etmek ma’nâsındadır. Böyle ıstılâh ve ta’bîrler her lisanda kullanılır. Hattâ lisanımız olan türkçede de oğlum, baba, arslanım gibi mecâzî ma’nâya kullanılan ta’bîr ve kelimeler vardır. Arapçada (İbn-ül-vakt), (Ebül-vakt), (ebnâ-i zemân) ve (ebnâ-i sebîl) ta’bîrleri mevcûddur. Bunların ma’nâları, vaktin oğlu, vaktin babası, zemânın oğulları, yolun oğulları demekdir. [Vaktin ve yolun oğlu olamaz. Bunlar hep mecâzdır.]

Hıristiyanların, teslîsi isbât için bildirdikleri delîllerden biri de, Yuhannâ İncîlinin onuncu bâbının otuzuncu âyetidir. Bu âyetde,Îsâ aleyhisselâmın, (Ben ve Baba biriz) dediği bildirilmekdedir. Bu ibâreden de, ülûhiyyet ve ayniyyet ma’nâsı çıkarılamaz. Zîrâ, Îsâ aleyhisselâmın bu sözü söylediğini farz etsek, söylediği zemân nefs sâhibi bir insan olduğundan, Allah ile birleşmesi mümteni’dir, mümkin değildir. [Yuhannânın bu âyetini, Îsâ aleyhisselâmın ülûhiyyetini isbât için delîl olarak getiren hıristiyanlar, bu âyetin devâmını da okumalıdırlar. Otuz ve devâmındaki âyetler, (Ben ve Baba biriz. Yehûdîler onu taşlamak için yine yerden taş kaldırdılar. Îsâ onlara cevâb verdi: Size Babadan bir çok iyi işler gösterdim. Bu işlerden hangisi için beni taşlıyorsunuz? Yehûdîler ona cevâb verip: Seni iyi işden dolayı değil, fekat küfrden dolayı ve sen insân iken, kendini Allah etdiğinden dolayı taşlıyoruz dediler.

Sesli Okuma
DEVAMBİTİR
(1/5) Okuma ayarları →

(2/5) Kitap ve sayfa numarası seçimi

(3/5) Bölümler arasında dinamik geçiş

(4/5) Önceki veya sonraki bölüm ve sayfalar
(5/5) Sesli okuma ve yazı takibi
15 saniye geri alabilme.