Gerek zevc, gerek zevce, hâtırlarına gün begün şeytânî fikrlerin gelmesine mâni’ olabilirler mi? İlm ve terbiye, bir dereceye kadar insanın nefsinin tabî’î arzûlarının îcâbını önliyebilir. Fekat ilk fırsatda, insan nefsinin tabîatı îcâbı olan arzûlar, temâmen meydâna çıkıp, terbiye bir tarafda kalır. Sa’dî-i Şîrâzînin[1] şu sözü ne güzeldir: (Aç bir zındığın, hiç bir kimsenin bulunmadığı bir sofrada, ramezânda olduğunu düşüneceğine inanılır mı?)
Evet, eğer erkek hadım ise, ona güvenilebilir. Fekat bundan, mecâzen hadım olanların, ya’nî din için nefslerinin şehvânî arzûlarından kurtulduğunu iddiâ edenlerin, müstesnâ tutulmaları îcâb eder. Çünki, böyle kendini mecâzen hadım etdiklerini söyliyen nice papazlar görülmüşdür ki, yapdıkları söylediklerine aslâ uymamışdır. [Kendilerini mecâzen hadım eden papazların, günâh çıkarmak için gelen kadınlarla, bir hücrede yalnız kalınca, yapdıkları fuhşiyyâtı, bütün dünyâ bilmekdedir. Gündüzleri ruhbân kıyâfetinde, geceleri ise, eğlence yerlerinde dans ederken, resmleri çekilip, gazetelerde teşhîr edilen papazlara, sık sık şâhid oluyoruz.] Evet, Allah rızâsı için nefsini temâmen terbiye edenler için, şübhe götüren bir taraf kalmaz. Böyle cismânî bir fedâkârlık, dindâr ve i’timâda lâyık görünen papazlarda zuhûr etseydi, hıristiyanlığın rûhânî te’sîrine karşı söylenecek bir şey olmazdı.
Bu papaz, bir risâlesinde, müslimânların (Îsâ aleyhisselâm öldürülmeyip, diri olarak semâya kaldırılmışdır) şeklindeki i’tikâdlarına i’tirâz ediyor ve (Bu i’tikâd, bütün târîhlere muhâlif olduğu gibi, tevâtüre de zıddır. Çünki, Îsâ aleyhisselâmın öldürülmesinde bir takım mu’cizeler gösterdiği dört İncîlde yazılıdır. Havârîlerin gözleri ile gördükleri, tevâtüren bizlere ulaşmış olduğu için, bu tevâtürü inkâr etmek nasıl câiz olabilir) diyor.
CEVÂB: Herkesin ma’lûmu olduğu gibi, selefde [geçmişde] vukû’ bulan ve tevâtürün, haleflerin [sonra gelenlerin] emniyyet ve itmînanlarına sebeb olması için, rivâyet edenlerin vak’ayı bizzat görmüş olmaları ve bunların yalan üzere birleşmelerinin aklen mümkin olmaması lâzımdır. Hâlbuki, Îsâ aleyhisselâmı, hıristiyanların i’tikâdına [inancına] göre yehûdîler yakaladıkları zemân, yanında bulunan şâkirdlerin hepsi firâr edip, sâdece Petrus onun arkasından gitdi. O da, horoz üç def’a ötünce ve üç def’a yalan söyliyerek, Îsâ aleyhisselâmı tanımadığını söyledi.
—
[1] Sa’dî Şîrâzî, 691 [m. 1292] de şehîd edildi.