EL-FIKHU ALEL-MEZÂHİB-İL ERBE’A

(El-fıkhu alel-mezâhib-il-erbe’a) kitâbını Abdürrahman Cezîrî başkanlığındaki bir hey’et hâzırlamış olup, üç kısmı basılmışdır.

Birinci kısmı, abdest almağı, guslü, kadınların örtünmelerini ve temizlik hâllerini, mest üzerine mesh etmeği, teyemmümü, nemâz vaktlerini, ezânı, nemâzın farzlarını ve sünnetlerini dört mezhebe göre ayrı ayrı bildirmekdedir.

İkinci kısmında, nemâz bahsinin sonları, oruc ve zekât, dört mezhebe göre bildirilmekdedir.

Üçüncü kısmda, yimesi, içmesi, giymesi ve kullanması halâl ve harâm olan şeyler, yemîn, adak, alış-veriş, ödünc vermek, fâiz, halâl para kazanmanın yolları anlatılmakdadır. Yer yüzündeki bütün müslimânların ibâdetlerini, her çeşid hareket ve sözlerini ve birbirleri ile geçinmelerini bu dört mezhebden birine uyarak yapmaları lâzımdır. Bu dört mezhebden hiçbirine uymıyarak veyâ bunları birbirlerine karışdırarak yapılan ibâdetler ve işler sahîh olmaz. Bu dört mezhebin îmânları, inanışları, birbirlerinin aynıdır. Bu müşterek olan îmânlarına, (Ehl-i sünnet vel-cemâ’at) mezhebi denir. Bu dört mezhebden birine uyabilmek için, önce îmânın Ehl-i sünnet mezhebine uygun olması lâzımdır. Îmânı Ehl-i sünnete uygun olmıyan müslimâna (Bid’at sâhibi) denir. Bunların hiçbir ibâdetlerinin kabûl olmıyacağını Peygamberimiz haber vermişdir.

1024 Sayfa – Üç cild

« Lügât'a Git