ULEMÂ-ÜL-MÜSLİMÎN

(Ulemâ-ül-müslimîn) kitâbı, beş kıymetli kitâbdan seçme yazılardan meydâna gelmişdir. Beş kıymetli kitâb şunlardır:

1– Büyük islâm âlimi Abdülvehhâbi Şa’rânînin meşhûr (El-mîzânül-kübra) fıkh kitâbının önsözü olup, yetmişyedi sahîfedir. Dört mezhebi anlatmakda, müslimânların bunlardan birine uymaları lâzım olduğunu bildirmekdedir.

2– Yûsüf Nebhânînin (Şevâhîdül-hak) kitâbından seçme ellialtı sahîfe olup, İbni Teymiyye denilen meşhûr din adamının ve bunun yolunda taşkınlık eden (Vehhâbî) denilen kimselerin inançlarının bozuk olduğunu ve islâm dînini içerden yıkdıklarını bildirmekdedir.

3– İslâm dîninde îmân edilmesi lâzım olan bilgileri en doğru olarak anlatan ve Ehl-i sünnet âlimlerinin çok kıymet verdiği (Akâidi nesefiye) kitâbı dörtbuçuk sahîfedir.

4– Büyük islâm âlimi, tesavvuf mütehassıslarının önderi imâmı Rabbânî Ahmed Fârûkînin (Mektûbât) kitâbından ikinci cild, ellibeşinci mektûbun arabca tercümesinden beş sahîfedir. Geçmiş ümmetlere bildirilmiş olan emir ve yasakların hepsi Kur’ânda vardır. Dört mezhebin imâmları, ya’nî reîsleri, bunları Kur’ândan bularak açıklamışlardır. Açıklarken yanılmışlar ise de, yanıldıkları bilgilere uyanlara da sevâb verileceği bildirilmişdir. Kur’ân-ı kerîmdeki emir ve yasaklardan hiçbiri bu dört mezhebin dışında kalmamışdır. Dörtde üçü hanefî mezhebindedir.

5– 1242 [m. 1826] senesinde Şâmda vefât etmiş olan büyük velî Mevlânâ Hâlid-i Bağdâdînin bir mektûbudur. Onaltı sahîfedir. Hüseyn Hilmi Işıkın el yazısıdır. Tesavvufu anlatmakdadır.

« Lügât'a Git